Borovanské lívance
Suroviny
Suroviny:
250 g polohrubé mouky, 150 g měkkého tvarohu, 250 ml mléka, 1 vejce, 40 g cukru, 30 g pudinkového prášku, 50 g čerstvých borůvek, skořice, sůl a olej na pečení
Na ovocnou omáčku: 350 g borůvek, 50 g másla, 70 g cukru, 20 ml tuzemáku, perníkové koření
Pro 4 osoby: příprava 35 minut
Postup přípravy
Z poloviny mouky, vlažného mléka, cukru, soli a droždí vytvořte prošleháním kvásek. Po jeho vykynutí přidejte vejce, měkký tvaroh, pudinkový prášek s vanilkou, trochu skořice, sůl a zbylou mouku. Vše důkladně promíchejte a nechte vzejít. Ze vzniklého litého těsta pečte na pánvi či v lívanečníku lívance. Po nalití těsta přidejte do každého trochu borůvek. Lívanečky pečte zvolna. Podávejte je s ovocnou omáčkou připravenou z rozvařených borůvek s máslem, cukrem a perníkovým kořením. Omáčku zvanou „žahour“ vařte tak dlouho, až se odvaří nadbytečná tekutina a omáčka zhoustne.