Masopustní koblížky

koblihy scaled

Suroviny

300 g hladké mouky,

100 g polohrubé mouky,

150 ml mléka,

3/4 kostky droždí,

2 žloutky,
3 lžíce rumu,

40 g cukru,

70 g másla,

kůra z jednoho citronu,

špetka soli,

500 g sádla na smažení,

1 sáček vanilkového cukru,

moučkový cukr na obalení.

Postup přípravy

Mléko dáme do rendlíku a zahřejeme tak, aby bylo vlažné.

Přidáme rozmačkané máslo, rozdrolené droždí, polovinu cukru, 2 lžíce hladké mouky, rum, žloutky a rozmícháme.

Necháme 10 minut pod pokličkou pracovat.

Mezitím smícháme v míse hladkou a polohrubou mouku, špetku soli, zbytek cukru, vanilkový cukr a kůru z citronu.

Po 10 minutách přilijeme kvásek a hnětením zaděláme těsto.

Když máme těsto řádně propracované (10 minut hníst minimálně), přikryjeme misku utěrkou a dáme kynout na teplé místo 1-1,5 hodiny tak, aby zdvojnásobilo svůj objem.

Po vykynutí těsto rozválíme na plát tlustý 1 cm a pomocí skleničky nebo vykrajovátka tvoříme kolečka.

Kolečka necháme ještě 10 minut kynout pod utěrkou a pak smažíme na sádle 3-4 minuty z každé strany.

Nakonec obalíme koblížky v moučkovém cukru.