Vaječná tlačenka s houbami

15 vajecna tlacenka s houbami

Suroviny

Suroviny:
5 vařených vajec, 120 g majonézy, 30–40 g plnotučné hořčice,
120 g nakládaných hub, 40 g želatiny (2 sáčky), petrželová nať, sůl, ocet, nemastný
zeleninový vývar

Na běžnou formu – jelení hřbet: příprava 60 minut – k
podávání druhý den

Postup přípravy

V rendlíku nebo kastrůlku, který půjde vložit do vodní
lázně, rozmíchejte v zeleninovém vývaru želatinu, přisolte ji a nechte v horké
lázni zahřát asi na 70 °C. Želatina se rozpustí a vy ji dochuťte solí a octem.
Měla by být výrazněji slaná a nakyslá. I když na sáčku se želatinou bude
informace, že 20 gramů želatiny patří na 500 mililitrů vody, tedy půl litru,
připravte želatinu jen v polovině deklarovaného množství. Uvařené vejce
oloupejte a rozdělte zvlášť žloutky a bílky. Žloutky nastrouhejte nebo
protlačte přes síto a rozšlehejte je s majonézou a hořčicí. Bílky drobně
posekejte. Nakládané houby nakrájejte na menší kousky nebo plátky. Petrželovou
nať, popřípadě pažitku, nasekejte nadrobno a vše vmíchejte do fáše se žloutky.
Přidejte bílky a ještě teplou, ne však horkou, želatinu. Metličkou vše důkladně
promíchejte a řídkou hmotu vlijte do připravené formy nebo mísy.
Nechte v chladu důkladně ztuhnout, nejlépe do druhého dne.