Májové palačinky se špenátem
Suroviny
Suroviny:
Na palačinky: 300 ml mléka, 120 g hladké mouky, 2 vejce, sůl
a olej na pečení
Na zapečení: 450 g spařených špenátových listů, 200 g
anglické slaniny, 150 g strouhaného sýru (uzeného), 6 vajec, 80 g cibule, 20 g
česneku, 120 ml smetany, sůl, pepř
Na 4 porce: příprava 60 minut
Postup přípravy
Z mléka, vajec, mouky a soli ušlehejte řídké těsto. To
nechte patnáct minut odstát a poté z něho pečte na pánvi tenké palačinky.
Cibuli osmahněte na oleji, když zesklovatí, přidejte k ní posekaný česnek a
vzápětí posekané, předem spařené špenátové listy. Vše osolte a opepřete a
podlité trochou smetany kratičce poduste. Po ochladnutí do špenátu vmíchejte
polovinu vajec a nastrouhaný sýr. Palačinky pak nejprve pokryjte plátky slaniny
a potom potřete špenátovou náplní. Stočte je a nakrájejte na stejnoměrné
špalíky. Ty nastojato nakládejte do vymaštěné zapékací nádoby. Následně je
zapékejte přibližně 15 minut v troubě při teplotě 160 °C. Nakonec vše zalijte
rozšlehanými vejci ve smetaně s trochou soli a 10 minut dopékejte na 180 °C.