Meruňkový koláč s kyškou
Suroviny
Suroviny:
200 ml kyšky nebo podmáslí, 250 g měkkého tvarohu, 3 vejce,
130 g moučkového cukru, 100 g másla, 260 g celozrnné špaldové mouky, 1
vanilkový pudink, lžička skořice, 1 kypřicí prášek, špetka soli a 500 g
čerstvých nebo kompotovaných meruněk
Na jeden plech nebo pekáč: příprava 75 minut
Postup přípravy
Z másla, mouky a cukru vytvořte nejprve tradiční drobenku
(posypku). Jednu třetinu z ní si dejte stranou a do zbylé části nejprve
důkladně rozmíchejte kyšku, tvaroh a vejce. Následně pudink, skořici a kypřicí
prášek a vzniklou hmotu rozlijte a rozetřete na vymaštěný a moukou vysypaný
plech. Na povrch rozložte půlené nebo rozčtvrcené meruňky a vše zasypejte
zbylou drobenkou. Na Moravě tvoří z drobenky válečky a z nich ukrajují kousky,
kterými koláče přizdobují. Pečte v předehřáté troubě při teplotě 170–180 °C asi
40 minut.