Máslové lusky na hříbkách
Suroviny
Suroviny:
500 g fazolových lusků, 250 g čerstvých hřibů, 70 g cibule,
250 ml smetany, 70 g másla, 30 g hladké mouky, 1 litr zeleninového vývaru, sůl,
mletý kmín, petrželová nať
Na 4 porce: příprava 40 minut
Postup přípravy
Fazolové lusky očistěte a nakrájejte na menší kousky. Čisté
hřiby drobně pokrájejte a dejte je na polovinu másla dusit spolu se solí a
kmínem. Když změknou a pustí šťávu, přidejte k nim lusky, podlijte vše trochou
vývaru a velmi pozvolna duste pod poklicí. Zvlášť si v kastrole připravte na
druhé části másla cibulovou jíšku tak, že drobně nakrájenou cibuli necháte
zesklovatět, pak přimícháte mouku a vše na mírném teple osmahnete. Když mouka
ztratí moučnou vůni, zalijte vše vývarem, dobře rozšlehejte a vařte asi 15
minut. Zahoustlou omáčku zjemněte smetanou a na závěr spojte a krátce povařte
se směsí dušených lusků a hřibů. Podávejte s brambory či žemlovými knedlíky,
případně s teplou šunkou či opečenou uzeninou.