Vánoční bramborový salát
Suroviny
Suroviny:
600 g vařených a oloupaných brambor, 80 g cibule, 200 g
kořenové zeleniny, 100 g sladkokyselých okurek, 120 g majonézy, 40 ml oleje,
sůl, ocet, cukr, nálev z okurek, odvar ze zeleniny, bílý mletý pepř
Na kilogram salátu: příprava 60 minut
Postup přípravy
Studené oloupané brambory nakrájejte na stejnoměrné plátky
nebo kostičky. Stejně nakrájejte i v mírně osolené vodě uvařenou kořenovou
zeleninu a také sterilované okurky. Jemně nakrájenou cibuli trochu osolte a
smíchejte ji s olejem. Občas ji promíchejte. Cibule díky tomu pustí šťávu,
změkne a přestane být čpavá. Nechte ji takto alespoň 20 minut. Vývar z kořenové
zeleniny spolu s trochou nálevu z okurek vařte s cukrem a octem tak dlouho, až
se odvaří, zahoustne a tvoří bubliny. Tím vznikne úžasná sladkokyselá zálivka.
Po vychladnutí ji vmíchejte do majonézy, přidejte změklou cibuli i s olejem,
trochu pepře a vše pak spojte s nakrájenými surovinami.