Svíčková na smetaně
Suroviny
1kg falešné svíčkové,
150 g mrkve,
150 g celeru,
60 g petržele,
1 ks velké cibule,
2 PL octa,
2 PL plnotučné hořčice,
100 g másla,
5 bobkových listů,
6 kuliček nového koření,
100 g slaniny,
sůl,
pepř,
200 ml smetany 33%,
200 ml hovězího vývaru.
Postup přípravy
Maso očistíme a svážeme potravinářským provázkem, nasolíme a napepříme.
2/3 másla rozehřejeme v rendlíku, dáme rozpustit cukr, přidáme bobkový list, nové koření a necháme probublávat.
Následně scedíme a dáme si bobkový list a nové koření stranou.
Do misky dáme hořčici, ocet, osolíme, opepříme a přilijeme máslo.
Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky.
Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobné kostičky a slaninu nakrájíme nadrobno.
Hořčicí s máslem a octem potřeme maso ze všech stran a zbytek směsi nalijeme na zeleninu a promícháme.
Polovinu zeleniny dáme do pekáčku na ni položíme maso a zasypeme druhou polovinou zeleniny.
V plátýnku nebo v čajovém sítku přidáme orestovaný bobkový list a nové koření.
Přiklopíme pekáček a dáme na 24 hodin do chladna.
Druhý den dáme péct do trouby vyhřáté na 180°C na 3 hodiny.
Po třech hodinách vyndáme maso a dáme stranou.
Směs zeleniny dáme do mixéru a pořádně rozmixujeme.
Přelijeme do hrnce, zředíme vývarem a zvolna přivedeme k varu.
Nyní nalijeme smetanu a provaříme 15 minut, případně doředíme vývarem a dochutíme.
Nakonec vmícháme zbytek másla.