Sulc
Suroviny
2 vepřová kolena,
3 vepřové nožičky,
1 cibule,
200 g mrkve,
200 g celeru,
4 bobkové listy,
12 kuliček nového koření,
20 kuliček celého pepře,
1 dcl octa,
2 špetky muškátového oříšku,
sůl,
pepř.
Postup přípravy
Kolena a nožičky důkladně omyjeme, dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu.
Vaříme 3 minuty, pak vodu slijeme a nalijeme maso znovu studenou vodou.
Přidáme koření a vaříme zhruba 4 hodiny na mírném ohni až se bude maso rozpadat.
Po uvaření maso vyndáme z vývaru, necháme zchladnout a obereme od kostí.
Obrané maso rozdělíme na tučné a libové.
Tučné nameleme najemno a libové nakrájíme na drobné kostičky.
Obě masa dáme do hrnce, přidáme 300 ml vývaru, osolíme, opepříme, zastrouhneme muškátovým oříškem a přivedeme k varu.
Mrkev a celer očistíme a nakrájíme na drobné kostičky.
Ty dáme do hrnce, přidáme 200 ml vývaru, ocet, osolíme, opepříme, uvaříme do měkka a přidáme k masu.
Nakonec přidáme najemno nakrájenou cibuli, promícháme, nandáme do pekáčů nebo misek a necháme ztuhnout v lednici do druhého dne.
Sulc je nejlepší podávat s kapkou octa posypaný cibulí a s čerstvým chlebem.