Moravský vrabec se špenátem
Suroviny
1 kg vepřové plece nebo krkovice,
2 cibule,
5 stroužků česneku,
1 ČL drceného kmínu,
sůl,
pepř.
Na špenát
400 g baby špenátu,
3 stroužky česneku,
1 cibule,
1 PL sádla,
sůl,
pepř,
špetka muškátového oříšku.
Postup přípravy
Cibuli nakrájíme na měsíčky a dáme ji do pekáče.
Maso nakrájíme na větší kostky a dáme do misky.
Přidáme kmín, nadrcený česnek, osolíme, opepříme a důkladně vše promícháme.
Maso rozendáme na cibuli, přiklopíme a dáme péct do trouby na 160 °C 90 minut.
Následně pekáč odklopíme, promícháme a ještě dopečeme na 200 °C 30 minut.
Hotové maso vyjmeme z pekáče, cibuli i s výpekem přendáme do rendlíku a zredukujeme tak, aby se nám cibule začala restovat.
Když se cibule restuje, zaprášíme moukou a zarestujeme i tu.
Nakonec přilijeme trochu vody a za stálého míchání provaříme do zhoustnutí.
Hotovou omáčkou přelijeme maso a promícháme.
Cibuli nakrájenou na kostičky a česnek na plátky orestujeme na sádle.
Přidáme očištěný baby špenát, osolíme, opeříme, zastrouhneme muškátovým oříškem, zamícháme a necháme 3 minuty zavadnout.
Kdo nemá rád kusy špenátu, tak si může hotový špenát rozmixovat a třeba zahustit vajíčkem, které do špenátu vyklepneme a ještě společně pár minut provaříme.