Buřtguláš speciál

burtgulas j1 scaled

Suroviny

400 g brambor,

4 špekáčků,

60 g slaniny,

1 cibule,

1 PL rajčatového protlaku,

3 stroužky česneku,

1 PL hladké mouky,

2 PL sádla,

1 ČL mleté papriky,

1 PL sójové omáčky,

1 plechovka červených fazolí,

30 g sušených hub,

1 PL sušené majoránky,

hrst čerstvé petrželky,

sůl,

pepř.

Postup přípravy

Namočíme si houby aspoň 2 hodiny dopředu.

V hrnci si rozpálíme sádlo a na něm zarestujeme slaninu nakrájenou na kostičky.

Přidáme nakrájenou cibuli a taky zarestujeme.

Přidáme hladkou mouku, kterou si opražíme a hned za ní si opražíme i mletou papriku.

Nyní zarestujeme protlak, vše zalijeme 1l vody a důkladně rozmícháme.

Osolíme, opepříme, přidáme sójovou omáčku, brambory na kostičky, pokrájené houby i s částí vody a vaříme brambory do měkka.

Špekáčky si oloupeme, nakrájíme na kostičky a opečeme na lžíci sádla.

Když jsou brambory měkké, přidáme špekáčky, nastrouhaný česnek, rozemneme majoránku a ještě 5 minut provaříme.

Před podáváním přidáme hrst nasekané petrželky.

Pokud máte rádi pikantní, tak se může sladká mletá paprika nahradit pálivou, nebo třeba jen její část.