Buřtguláš speciál
Suroviny
400 g brambor,
4 špekáčků,
60 g slaniny,
1 cibule,
1 PL rajčatového protlaku,
3 stroužky česneku,
1 PL hladké mouky,
2 PL sádla,
1 ČL mleté papriky,
1 PL sójové omáčky,
1 plechovka červených fazolí,
30 g sušených hub,
1 PL sušené majoránky,
hrst čerstvé petrželky,
sůl,
pepř.
Postup přípravy
Namočíme si houby aspoň 2 hodiny dopředu.
V hrnci si rozpálíme sádlo a na něm zarestujeme slaninu nakrájenou na kostičky.
Přidáme nakrájenou cibuli a taky zarestujeme.
Přidáme hladkou mouku, kterou si opražíme a hned za ní si opražíme i mletou papriku.
Nyní zarestujeme protlak, vše zalijeme 1l vody a důkladně rozmícháme.
Osolíme, opepříme, přidáme sójovou omáčku, brambory na kostičky, pokrájené houby i s částí vody a vaříme brambory do měkka.
Špekáčky si oloupeme, nakrájíme na kostičky a opečeme na lžíci sádla.
Když jsou brambory měkké, přidáme špekáčky, nastrouhaný česnek, rozemneme majoránku a ještě 5 minut provaříme.
Před podáváním přidáme hrst nasekané petrželky.
Pokud máte rádi pikantní, tak se může sladká mletá paprika nahradit pálivou, nebo třeba jen její část.