Krčmářský špíz

kcmarsky spiz scaled

Suroviny

300 g Eidamu nebo Goudy 45%,

300 g kotlety bez kosti,

300 g uzeného boku nebo slaniny,

3 vajíčka,

strouhanka ze 3 rohlíků,

mouka,

sůl,

pepř,

olej na smažení,

špejle.

Postup přípravy

Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, nasolíme a opepříme z obou stran a rozkrájíme na menší kousky.

Sýr rozkrájíme na plátky zhruba 1 cm tlusté a ty pak na čtvrtiny.

Uzený bok rozkrájíme na tenčí plátky a ty pak na velikost zhruba jako sýr a kotletku.

Vše střídavě napichujeme na špejle. (Ideálně nezačínejte a nekončete napichování sýrem, ale masem).

Hotové špízy obalujeme nejprve v klasickém trojobalu a následně ještě jednou ve vajíčku a strouhance.

Pak ihned zprudka smažíme ve větší vrstvě oleje do zlatova.

Usmažené špízy dáme dotáhnout do trouby rozpálené na 160 °C zhruba 10 minut.

Na špíz je vhodné napíchnout jako první maso a zakončit taky masem, aby se dobře obaloval a nevytekl nám z boku sýr.