Štěpánská pečeně
Suroviny
1,5 kg hovězí plece,
5 vajec vařených natvrdo,
200 g špeku,
1 větší cibule,
6 kyselých okurek i s lákem,
2 PL hladké mouky,
1 PL sádla,
8 kuliček nového koření,
3 bobkové listy,
10 kuliček celého pepře,
dijónská hořčice,
1 PL studeného másla,
sůl,
pepř,
špejle.
Postup přípravy
Maso rozkrojíme na polovinu a v každé polovině prořízneme díru.
Díru vymažeme hořčicí, vložíme oloupané vejce, dva kousky špeku, dvě poloviny okurky a zašpejlujeme křížem, aby vajíčko nevypadlo.
Po obvodu nakrojíme další menší otvory a do nich vsuneme proužky špeku.
Maso nasolíme a napepříme ze všech stran. V hrnci rozpálíme sádlo, na něm ze všech stran maso opečeme, vyndáme z hrnce a dáme zatím stranou. Na výpeku zarestujeme zbytek špeku a cibuli na kostičky do zlatova. Přidáme hladkou mouku a také ji zarestujeme. Pak zarestujeme i lžíci hořčice, vše rozmícháme s 0,5 l vody, vrátíme maso do hrnce a přidáme sítko s kořením. Hrnec přiklopíme a dáme péct do trouby na 130 °C zhruba 3 hodiny. Mezi tím rozkrájíme zbylé okurky a vajíčka na kostičky a dáme je do hrnce. Když je maso měkké, vyndáme ho, omáčku scedíme a přepasírujeme k okurkám a vajíčkům, přidáme 2 dcl láku z okurek, dochutíme solí, pár minut provaříme a na zjemnění zašleháme dvě kostičky vychlazeného másla. Před špikováním masa je dobré si proužky špeku nechat zmrazit v mrazáku, snáze se pak vsouvají do připravených otvorů.