Štěpánská pečeně

srepanska2 j24 scaled

Suroviny

1,5 kg hovězí plece,

5 vajec vařených natvrdo,

200 g špeku,

1 větší cibule,

6 kyselých okurek i s lákem,

2 PL hladké mouky,

1 PL sádla,

8 kuliček nového koření,

3 bobkové listy,

10 kuliček celého pepře,

dijónská hořčice,

1 PL studeného másla,

sůl,

pepř,

špejle.

Postup přípravy

Maso rozkrojíme na polovinu a v každé polovině prořízneme díru.

Díru vymažeme hořčicí, vložíme oloupané vejce, dva kousky špeku, dvě poloviny okurky a zašpejlujeme křížem, aby vajíčko nevypadlo.

Po obvodu nakrojíme další menší otvory a do nich vsuneme proužky špeku.

Maso nasolíme a napepříme ze všech stran. V hrnci rozpálíme sádlo, na něm ze všech stran maso opečeme, vyndáme z hrnce a dáme zatím stranou. Na výpeku zarestujeme zbytek špeku a cibuli na kostičky do zlatova. Přidáme hladkou mouku a také ji zarestujeme. Pak zarestujeme i lžíci hořčice, vše rozmícháme s 0,5 l vody, vrátíme maso do hrnce a přidáme sítko s kořením. Hrnec přiklopíme a dáme péct do trouby na 130 °C zhruba 3 hodiny. Mezi tím rozkrájíme zbylé okurky a vajíčka na kostičky a dáme je do hrnce. Když je maso měkké, vyndáme ho, omáčku scedíme a přepasírujeme k okurkám a vajíčkům, přidáme 2 dcl láku z okurek, dochutíme solí, pár minut provaříme a na zjemnění zašleháme dvě kostičky vychlazeného másla. Před špikováním masa je dobré si proužky špeku nechat zmrazit v mrazáku, snáze se pak vsouvají do připravených otvorů.