Fazolová polévka

fazolova jed scaled

Suroviny

1 kg uzeného masa (do polévky půjde jen kousek, zbytek je k bramborové kaši, na šunkofl eky nebo do knedlíků)

1 měkká papriková klobása

2 PL oleje

1 cibule

400 g různobarevných fazolí

6 stroužků česneku

3 bobkové listy

8 kuliček nového koření

10 kuliček pepře

1 PL mleté papriky

120 g rajčatového protlaku

hrstičku sušené majoránky

sůl

pepř

Postup přípravy

Nejprve uvaříme předem namočené fazole.

Následně uvaříme uzený vývar tak, že do hrnce dáme uzené maso, zalijeme studenou vodou, přidáme cibuli, 3 stroužky česneku, nové koření, bobkový list, celý pepř, sůl, přiklopíme a vaříme maso do měkka, zhruba 90 minut.

Když máme vývar hotový, v hrnci rozpálíme olej a zarestujeme klobásu nakrájenou na kolečka.

Tu pak vyndáme a na výpeku zarestujeme cibuli do sklovata.

Nyní zarestujeme mletou papriku a protlak.

Přidáme 1 l uzeného vývaru, nadrcený česnek, opepříme, přiklopíme a 15 minut provaříme.

Pak přidáme fazole i s částí vody v níž se vařily, případně dosolíme a ještě 10 minut provaříme.

Nakonec přidáme kolečka orestované klobásy, uzené maso na kostičky a majoránku.