Gazpacho
Suroviny
200 g rajčat, 200 g paprik, 200 g salátové okurky, 70 g cibule, 30 g česneku, 80 ml olivového oleje,ocet balsamiko, sůl, drcený pepř, tymián, dobromysl, veka nebo bílé pečivo, máslo nebo olejna opečení pečiva
Postup přípravy
Slupku rajčat jemně nařízněte do křížku, dejte je do hrnce s vroucí vodou a po chvíli vyjměte a zchlaďte. Poté je oloupejte, rozkrojte a odjádřete. Nakrájejte je na kousky a stejně tak i oloupanou větší část okurky. Přidejte drobně nasekanou cibuli, na plátky krájený česnek a většinu papriky. Vše vložte do mixéru, přidejte ocet, sůl a olej a důkladně vše rozmixujte na řídkou kaši. Případně vše zřeďte zeleninovým vývarem, rajčatovou šťávou nebo i smetanou. Do základu polévky pak vmíchejte nadrobenou bílou veku a nechte vše v lednici prochladit. Zbylou veku nakrájejte a opečte, posekejte bylinky a zbylou okurku nakrájejte na plátky a papriky na droboučké kostičky. Před podáváním vmíchejte do polévky bylinky, čerstvě mletý či drcený pepř a zdobte ji okurkou, paprikami a podávejte s opečeným pečivem.