Liptovská roštěná
Suroviny
500 g hovězího roštěnce, 120 g anglické (oravské) slaniny, 140 g pórku, 80 g cibule, 50 g sádla, sůl, drcený kmín, mletý pepř
Postup přípravy
Roštěnec nakrájejte na plátky, lehce je naklepejte a pak osolte, pokmínujte a opepřete. Na každou roštěnku pak položte plátky slaniny a řez pórku. Roštěnou stočte do závitku s tím, že pórek i slanina nemusí být zcela masem obaleny. Podle kvality masa můžete závitky jen protknout napichovátkem či jehlicí nebo je utáhnout na první fázi úpravy alobalem. Na sádle opékejte cibuli až zčervená, pak ji lehce zalijte vývarem nebo vodou, přidejte zbylou slaninu a pórek překrájené na drobné kousky a vložte závitky. Pečte v troubě zvolna při teplotě 160 stupňů. Napečené okraje pekáčku či kastrolu na konec oškrabejte, případně přírodní vypečenou šťávu lehce dolijte. Podávejte s bramborovými haluškami nebo těstovinami.