Pekařský houbový guláš
Suroviny
Sádlo 150 g, Chalupářský chléb 300 g, muchomůrka růžovka (masák) 150 g, cibule 150 g, zeleninový vývar 500 ml, čerstvé hřiby 250 g, ryzce syrovinky, sůl, sladká paprika, drcený kmín, čerstvá majoránka
Postup přípravy
Na sádle pečte nejprve cibuli, pěkně dozlatova, pak přidejte nakrájené masáky, tedy muchomůrky růžovky, kmín a nechte vše pěkně vypéct. Nakonec přisypte sladkou papriku, jen krátce ji zapěňte a vzápětí zalijte trochou vývaru ze zeleniny nebo vodou. Do tohoto základu vložte hříbky nakrájené na větší kousky, vše osolte a nechte pěkně pomaloučku dusit. Když jsou houby měkké, zahustěte guláš chlebovou strouhankou, krátce duste a mezitím připravte speciální vložku, která dílo vylepší. Na části sádla opečte ryzce, které mají zvláštní chuť a vůni. Ve výpeku ze syrovinek ještě opečte kostičky nakrájeného chleba a vložte vše nakonec do guláše. Doplňte nasekanou čerstvou majoránkou a podávejte. Je pochopitelně možné zaměnit některé druhy hub podle sezony a možností a doplnit gulášek třeba rozpečenou uzeninou či slaninou.