Pohankový prejt s játry a fazolí
Suroviny
500 g pohanky, 400 g vepřových jater,• 250 g červených máslových fazolí, 100 g cibule, 40 g česneku, 100 g sádla, 30 g bramborového škrobu, 120 g uzené slaniny, 70 g strouhanky, sůl, majoránka, mleténové koření, mletý zázvor, pepř, bobkový list, libeček, lněné a sezamové semínko
Postup přípravy
Máslové fazole nechte předem 20 hodin namočit. Pak namáčecí vodu slijte a následně fazole vařte v čisté vodě spolu s kořením zvolna doměkka. Uvařené fazole semelte spolu s játry a vložte do mísy. Pohanku spařte vroucí osolenou vodou nebo odvarem z fazolí a nechte 15 minut stát. Pak pohanku přidejte do semleté směsi, doplňte trochu strouhanky, bramborový škrob, mleté koření, vyškvařenou slaninu a na sádle dozlatova opečenou cibulku. Prejt pečte v nádobě vymaštěné sádlem a vysypané semínky a strouhankou. Nejprve zvolna asi 40 minut při 140 stupních a poté dopečte při vyšší teplotě (180 stupňů).