Palačinky se špenátem a houbami
Suroviny
Na palačinky: 500 ml mléka, 2 vejce, 250 g polohrubé mouky, sůl a olej na pečení
Na náplň: 300 g špenátových listů, 100 g cibule, 120 g žampionů (hlívy), 100 g plísňového sýra, trochu strouhanky, sůl, kmín, olej
Na zapečení: 2 vejce, 150 ml mléka či smetany, máslo na vymazání
Postup přípravy
Z mléka, vajec a mouky vyšlehejte hladké řídké těsto a nechte ho čtvrt hodinu odstát. Poté z něj na minimu oleje pečte palačinky. Jemně nakrájenou cibulku nechte osmahnout na oleji, pak přidejte pokrájené houby a drcený kmín. Krátce vše poduste, osolte a vmíchejte posekané spařené čerstvé nebo mražené špenátové listy a strouhaný sýr. Touto směsí pak plňte palačinky a skládejte je do vymaštěné a strouhankou vysypané zapékací nádoby. Naplněné palačinky nejprve zvolna rozpečte a pak zalijte mlékem nebo smetanou s rozšlehanými vejci a dopečte. Pro větší efekt můžete stočené palačinky krájet na špalíky a stavět je v zapékací míse nastojato.