Máslové lusky na smetaně
Suroviny
500 g čerstvých fazolových lusků, 80 g cibule, 50 g sádla, 100 g slaniny, 80 g čerstvých hřibů, 40 g mouky, 20 g másla, 150 ml mléka, 200 ml smetany na vaření, sůl
Postup přípravy
Fazolové lusky očistěte, omyjte a krátce spařte vroucí vodou. Vodu slijte, lusky opláchněte a nakrájejte na menší kousky. Na sádle opékejte cibuli spolu se slaninou. Když se počne opékat, zaprašte vše moukou a krátce ji v tuku osmahněte. Zalijte trochou mléka, osolte, důkladně promíchejte a vložte připravené fazolové lusky. Přiveďte k varu a po chvíli přidejte nakrájené, na másle podušené hřiby a smetanu. Vše velmi zvolna duste pod pokličkou asi deset minut. Občas promíchejte. Celkem by se pokrm neměl připravovat déle než 20 minut. Popřípadě do fazolek můžete přidat i předem uvařené a nakrájené brambory nebo můžete nastrouhanou vařenou bramborou omáčku zahustit.