Martinská husa se zelím

martinska husa se zelim

Suroviny

1 husa (cca 3 kg),  sůl, kmín, 1 kg zelí, 300 g jablek, 3 rohlíky, 100 g slaniny, jedna větší cibule, 30 g cukru

Postup přípravy

V rendlíku nebo v pánvi rozpečte slaninu a přidejte k ní dozlatova osmahnout jemně nakrájenou cibuli. Pak přimíchejte nastrouhaná jablka a krátce je poduste s cukrem a kmínem. Když pustí šťávu, přidejte pokrájené a propláchnuté zelí, trochu soli a vše promíchejte. Nakonec do zelné nádivky přidejte suché kostičky nakrájených rohlíků a směs vložte do připravené husy. Otvor uzavřete jehlicí nebo sešijte nití. Pokud vám část nádivky zůstane, dejte ji péci volně do pékáče. Husu pečte přikrytou v pekáči, položenou na pečicím papíru, aby se nepřipekla a nepotrhala se její kůže. Podle velikosti drůbeže trvá pečení 3–4 hodiny při teplotě 130–140 stupňů. Když je husa měkká, dopékejte ji pro dosažení křupavé kůžičky při teplotě 180 stupňů. V této fázi již husu nepřikrývejte a průběžně ji přelévejte výpekem. Zelná nádivka v huse se může doplnit také kuličkami jalovce, bobkovým listem nebo jiným kořením.