Hanácké prstky

hanacke prstky

Suroviny

Suroviny:

400 g polohrubé mouky, 50 g másla, 150 ml mléka, 50 g cukru krupice, 2 žloutky, 20 g čerstvého droždí, špetka soli, 70 g másla na promazání, vejce na potření, moučkový cukr s vanilkou na posyp

Pro 4 osoby: příprava 90 minut

 

Postup přípravy

Ze surovin uhněťte obvyklým způsobem kynuté měkké těsto. To nechte v teple vykynout, poté ho opět promíchejte a hned potom rozválejte na pomoučněném vále na tenčí plát. Ten potřete asi polovinou rozměklého másla a plát pak složte na třetiny shora i ze stran, stejně jako se připravuje listové těsto. Těsto nechte odpočinout 20 minut v lednici a rozvalování, pomazávání a skládání opakujte.

Z odpočatého těsta pak opět vyválejte plát, z něho krájejte čtverce. Pokládejte je na plech s pečicím papírem, rádlem každý kus z jedné strany opakovaně nařízněte tak, aby po upečení proužky připomínaly prsty na ruce. Těsto potřete rozšlehaným vejcem a pečte při teplotě 170 °C dozlatova. Upečené prstky pocukrujte moučkovým cukrem.