Bramborový dort

bramborovy dort

Suroviny

Suroviny:

4 vejce, 300 g vařených oloupaných brambor, 200 g vlašských ořechů, 150 g krupicového cukru, 30 g bramborového škrobu, špetka soli, ½ kypřicího prášku do pečiva, vanilkový lusk, skořice,sádlo na vymazání formy.

Na zdobení dortu: 200 g švestkových povidel, 150 g sušeného ovoce,šípkový čaj, 200 g kysané smetany

Na dort o průměru 24 cm: příprava 60 minut

Postup přípravy

 

Starodávný recept z Pelhřimovska na vláčný zimní dort s ořechy.Vejce šlehejte spolu s cukrem do hutné bělavé pěny. Přidejte sůl, semínka asi z poloviny vanilkového lusku, trochu mleté skořice a vařené najemno nastrouhané brambory. Nakonec do těsta zapracujte mleté ořechy smíchané s bramborovým škrobem a kypřicím práškem.Vzniklou směs vložte do předem vymaštěné a trochou jemně mletých ořechů vysypané formy a pečte v předehřáté troubě při teplotě 170 °C 30–40 minut. Sušené ovoce zalijte horkýma silným šípkovým čajem a nechte ho změknout. Potom ho překrájejte na menší kousky.Vychladlý dort promažte i omažte vrstvou povidel s nadrobno nakrájeným změklým ovocem.Ozdobte ořechy a ovocem a podávejte s kysanou smetanou.