Cviboch s povidly
Suroviny
Sladká rozkoš v klasickém stylu – recept od paní Zdeňky Poštulkové z Loštic
Základní těsto:
150 g hladké pšeničné mouky, 100 g jáhlové mouky, 150 g másla
2 žloutky, 100 g moučkového cukru, perníkové koření, 120 g povidel, 30 ml Tuzemáku
Tvarohová nádivka:
500 g tvarohu, 2 vejce, 150 g přírodního cukru, špetka soli, lžíce bramborového škrobu, vanilková a citronová pasta
Piškotová hmota:
3 vejce, 90 g krupicového cukru, 90 g polohrubé mouky
Postup přípravy
Základní těsto vypracujte ze všech surovin podobně jako linecké těsto. Nechte jej odpočinout v lednici a následně rozválejte a vložte na tukem vymazaný plech. Na několika místech těsto propíchejte a předpečte horkým vzduchem v troubě při 160 stupních asi 15 minut.
Mírně zchladlé těsto potřete vrstvou švestkových povidel zředěných trochou Tuzemáku.
Následně rozetřete tvarohovou nádivku připravenou promícháním všech surovin.
Až docela nakonec připravte piškotovou hmotu. Nejprve ušlehejte z bílků pevný sníh a do něho vmíchejte postupně cukr. Když se rozpustí a hmota zahoustne, přidávejte postupně žloutky a polohrubou mouku. I tuto lehkou hmotu rozlijte a rozetřete na povrch tvarohu. Vzápětí pečte v předehřáté troubě 5 minut při teplotě 190 stupňů a následně dopékejte asi 15 minut při teplotě 170 stupňů. Vychladlý cviboch krájejte a podávejte s úsměvem.