Králík chuti zajíce
Suroviny
Recept od paní Vlasty Červíčkové z Otěvěku
pro 6 osob | příprava: úprava 2 hodiny (alt. 5 hodin)
celý králík, 150 g uzené slaniny (špeku), 250 g kořenové zeleniny, 120 g cibule, 60 g sádla, 200 ml bílého vína, 200 g šípkové marmelády, 150 g kysané smetany, divoké koření, sůl
Postup přípravy
Králíka naporcujte, osolte a každý kus pak podle možností protkněte proužky voňavé slaniny.
Na troše sádla a zbytku nakrájené slaniny osmahněte zprudka kořenovou zeleninu a cibuli. Když zelenina zavoní, přidejte divoké koření (jalovec, bobkový list, nové koření, celý pepř, tymián) a vše zalijte vínem. Vzhledem k závěrečnému mixování omáčky je vhodné použít mleté divoké koření nebo ho vložit k pečení v gázovém balíčku.
Na tento základ vložte špikovaného králíka a v troubě pod poklicí ho duste, až je jeho maso měkké a jde od kosti. Při nízké teplotě (95 °C), působící delší dobu (3–4 hodiny), bude maso šťavnatější a chutnější než při 140 °C po dobu cca 1 hodiny.
Na závěr rozmixujte rozpečenou zeleninu s trochou kysané smetany a dobrou šípkovou marmeládou. Porce králíka opečte krátce a intenzívně v troubě a neobyčejnou lahůdku neste na stůl.