Velikonoční holubice
Suroviny
Na jeden kilogram těsta: příprava 2 hodiny
500 g hladké mouky, 100 g másla, 120 g cukru krupice, 4 žloutky, 100 ml smetany, 40 g droždí, 100 g mandlí, 100 g kandovaného ovoce, 10 g soli, 1 vejce na potěr, 50 g másla a moučkový cukr na dohotovení
Postup přípravy
U nás se o Velikonocích peče kulatý mazanec, na Apeninském poloostrově se pravidelně chystá holubice. Je z kynutého těsta s mandlemi a kandovaným ovocem.
Polovinu mandlí spařte, oloupejte a pak najemno nastrouhejte. Smetanu nebo mléko zahřejte, rozmíchejte v něm část cukru a droždí. Vše zasypte moukou a nechte vykynout. Zbylý cukršlehejte se žloutky do pěny, přidejte rozpuštěné máslo a nastrouhané mandle. Směs nakonec osolte a promíchejte se vzešlým kváskem. Poté přimíchávejte postupně mouku a stále míchejte a hněťte, až měkké těsto tvoří vlákna a bubliny. Nakonec vmíchejte drobně nasekané kandované ovoce, případně jen kandovanou pomerančovou kůru. Těsto vložte do formy ve tvaru holubice, nechte ho vykynout a následně pečte při 170 °C. Když vrchní strana holubicezpevní, potřete ji rozšlehaným vejcem a poklaďte neloupanými mandlemi a dál dopékejte.
Pečenou holubici potřete rozpuštěným máslem a pocukrujte moučkovým cukrem.