Halibut na šalveji

16f

Suroviny

Pro 4 osoby: příprava 25 minut

 

600 g filetu z halibuta, 50 ml oleje,
50 g másla, 120 g pórku, stroužek
česneku, 100 ml bílého vína, hladká
mouka, sůl, čerstvá šalvěj 

Postup přípravy

 

Ryby jsou na stole v oblasti Středozemního moře prakticky denně. Nejčastěji se používají
jen velmi jednoduché způsoby přírodní přípravy, stejně jako je tomu i v tomto případě. 

Filety naporcujte, z obou stran osolte a lehce obalte v hladké mouce. 

V pánvi rozehřejte olej a v něm opékejte naporcovanou rybu. Když se z obou stran opeče
mouka na povrchu, vyjměte halibuta z pánve a nechte ho v mírně zahřáté troubě (110 °C)
dopékat. Do výpeku přidejte máslo. Když se rozpustí, vhoďte na plátky krájený česnek
a nasekanou šalvěj, nechte vše zapěnit, přidejte jemně nakrájený pórek a přilijte víno. Vše
nechte zavařit, přelijte přes připravené porce ryby a neste na stůl. 

Tradičně se k rybám připravuje bramborové pyré (bramborová kaše) s tomatovou šťávou
nebo s rozmixovaným hráškem, vařeným celerem, karotkou a podobně.