Španělská tortilla s bramborami

22f

Suroviny

Pro 4 osoby: příprava 40 minut
 

 

600 g vařených brambor,
200 g čerstvých hub, 80 g cibule,
80 g slaniny, 6 vajec, 60 ml oleje,
sůl, paprika, petrželová nať 

Postup přípravy

 

Nejen v kraji pod horami jménem Pyreneje se připravuje vysoká omeleta z vajec a předem
opečených brambor. Podává se jako samostatný pokrm nebo jako příloha. 

Houby (nejlépe hříbky) nakrájejte na tenké plátky a na části oleje je opečte, případně krátce
poduste. Na pánvi opékejte drobně pokrájené brambory, a to zprudka, aby se opekly.
Při pečení k nim přidejte špek a cibuli a nechte vše osmahnout a rozpéct. Nakonec zaprašte
trochou sladké papriky a vzápětí zalijte rozšlehanými a osolenými vejci. Hned přidejte
houby a posekanou petrželku a vše pak velmi zvolna pečte až vejce ztuhnou. 

Omeletu můžete upéct v tukem vytřené zapékací míse v troubě při mírné teplotě (140 °C).
Zkuste do vajec přimíchat nastrouhaný sýr, přidat různé posekané bylinky, stroužek prolisovaného
česneku a podobně. Omeletu podávejte se salátem, grilovanou zeleninou nebo
jako zajímavou přílohu.