Polévka gazpacho
Suroviny
Pro 4 osoby: příprava 15 minut
400 g drcených rajčat, 200 g
mladé cukety, 200 g dýně
hokaido, 50 g cibule, 3 stroužky
česneku, 4 plátky toastového
chleba, 60 ml olivového oleje,
vinný ocet (citronová šťáva), sůl,
pepř, petrželová nať, bazalka
Postup přípravy
Osvěžující a přitom vydatná polévka je oblíbenou součástí letního jídelníčku nejenom
ve slunném Španělsku. V mixéru ji máte připravenou během chvilky.
Dýni hokaido zbavte jadřince, nakrájejte ji na drobné kostky a krátce spařte nebo povařte
(3 minuty), aby trochu změkla. Cuketu nakrájejte na kostky, cibuli nahrubo a stejně tak i
česnek. Toastový chléb nasucho opečte. Bylinky lehce posekejte.
Vše vložte do mixéru a přilijte drcená rajčata a olivový olej. Ochuťte solí, octem, pepřem
a rozmixujte dohladka. Polévku do konzistence smoothie zahustí chléb a rozmělněná zelenina.
Pro výrazné zchlazení můžete do zeleniny přidat pár kostek ledu.
Samozřejmě, že je možné složení zeleniny upravit. Skvělé jsou v polévce papriky, salátové
okurky, řapíkatý celer a další.