Balkánská sarma
Suroviny
Pro 4 osoby: příprava 80 minut
400 g mletého masa, 120 g uzeného
sýru, 150 g rýže, 100 g cibule, 100 g
prorostlé slaniny, 50 ml oleje, 8 kusů
zelných listů, 300 g drcených rajčat,
sůl, ocet, pepř, kopr, bobkový list
Postup přípravy
Plněné zelné listy se v různých obměnách připravují po celé Evropě. Na Balkánu nechávají
kysat kvůli tomuto pokrmu celé hlávky zelí. V případě tohoto receptu upravíme zelí jinak.
V rendlíku osmahněte na oleji drobně nakrájenou cibuli, přidejte rýži a vše zalijte asi čtvrtlitrem
vody. Vše trochu osolte, opepřete a nechte několik minut vařit tak, aby rýže pohltila
všechnu vodu. Zelné listy povařte ve slané a trochu okyselené vodě, aby změkly. Poté
z nich vyřízněte silná žebra. Mleté maso (zpravidla směs hovězího a vepřového) promíchejte
s cibulovou, předvařenou rýží a nahrubo strouhaným uzeným sýrem. Ochuťte solí
a pepřem, případně i jiným kořením (paprika, čubrica). Zelné listy naplňte směsí masa, sýru
a rýže, stočte je a vložte do zapékací nádoby pokryté plátky slaniny a listy vavřínu (bobkový
list). Závitky zvolna pečte v troubě při teplotě 140 °C asi 30 minut. Potom je podlijte
drcenými rajčaty. Přidejte snítky kopru a asi 20 minut dopékejte při teplotě 160 °C.
Plněné zelné listy se podávají nejčastěji jen s pečivem nebo chlebem.