Uhlířské špagety

42f

Suroviny

Pro 4 osoby: příprava 30 minut 

 

350 g suchých špaget, 120 g
slaniny (panchetty), 100 g
parmazánu, 4 žloutky, 50 ml
smetany, petrželová nať, pepř,
sůl, 40 g másla nebo olivového
oleje 

Postup přípravy

 

Jeden z nejznámějších receptů, připravovaných tradičně se špagetami. Stačí k tomu jen
velmi málo surovin a určitě stojí za to těstoviny „alla carbonara“ vyzkoušet. 

Špagety vařte ve vroucí, výrazně osolené vodě. Uvařené sceďte, promíchejte s máslem
nebo olejem a nechte u tepla. 

V misce si rozšlehejte žloutky se smetanou a jemně strouhaným parmazánem. 

Na pánvi rozpečte na kostičky krájenou slaninu, přidejte posekanou petrželovou nať
a vzápětí vařené špagety. Krátce je osmahněte, aby se prohřály, ztlumte teplotu a pak vše
zalijte připravenou zálivkou. Nechte směs jen prohřát tak, aby žloutky se sýrem vytvořily
zahoustlou emulzi. Hned potom podávejte. 

Běžně se vedle žloutků používají také celá vejce. Jindy se zase nepřidává do zálivky smetana.
Zásadní je, aby se vejce prohřála, ale nevařila, a tudíž v jídle neztuhla.