Boloňské špagety
Suroviny
500 g mletého hovězího masa,
3 PL olivového oleje,
120 g mrkve,
120 g celeru,
2 řapíky řapíkatého celeru,
1 cibule,
3 stroužky česneku,
2 dcl červeného vína,
1 plechovka krájených rajčat,
120 g rajčatového protlaku,
6 kuliček nového koření,
4 bobkové listy,
8 kuliček pepře,
sůl,
cukr na dochucení.
Postup přípravy
Do hrnce dáme rozpálit olivový olej a orestujeme nahrubo nastrouhanou mrkev a celer.
Po zarestování přidáme nadrobno pokrájenou cibuli, řapíkatý celer, nadrcený česnek a zarestujeme.
Následně přidáme mleté maso, osolíme a zarestujeme.
Přidáme protlak, rajčata, směs zalijeme vínem, přidáme v sítku na koření, bobkový list, nové koření, pepř a necháme 10 minut povařit, aby víno vyprchalo.
Zalijeme 0,5 l vody a vaříme na mírném ohni přiklopené pokličkou zhruba 90 minut.
Občas zamícháme.
Po uvaření dochutíme solí a dle chuti cukrem.
Uvařené špagety zamícháme s ragú a řádně zastrouhneme parmazánem.