Bramborová buchta

bramborova buchta

Suroviny

Recept od Marie Hoškové z Dřítně

Pro 4 osoby | příprava: 2 hodiny

 

 

500 g syrových brambor, 500 g vařených brambor, 2–3 vejce, 120 g kukuřičné mouky, 100 pórku, 100 g anglické slaniny, 130 g uzeného sýru, 30 g bramborového škrobu, 150 ml mléka, 40 g droždí, 50 g česneku, sádlo, sůl, malá lžička cukru, pepř, majoránka, mletý kmín, petrželová nať

Postup přípravy

V mléce, které jen trošku zahřejete a osladíte, nechte vzejít kvasnice.

Oloupané syrové i vařené brambory jemně nastrouhejte, přidejte mouku, škrob, vejce, jemně nakrájený pórek, sůl, třený česnek a koření (stejně jako při ochucování bramboráku). Vše důkladně promíchejte spolu s kváskem. Případně můžete do těsta nakrájet na nudličky slaninu a nastrouhat sýr. Efektnější je ale použít vše na přizdobení pokrmu.

Promíchané a dobře ochucené těsto pak vložte do sádlem důkladně
vymazané zapékací nádoby. Do těsta zapíchejte závitky ze slaniny a nechte vše čtvrt hodinku vykynout.

Bramborovou buchtu pečte nejprve při teplotě 150 stupňů asi 30 minut a poté dopékejte na 180 stupňů čtvrt hodiny. V závěrečné fázi přidejte na povrch kousky uzeného sýra a nechte je rozpéct.

Podávejte se salátem jako hlavní jídlo nebo jako zajímavou přílohu k různým pokrmům.

Pochopitelně, že nejenom v létě můžete polovinu syrových brambor nahradit nastrouhanou cuketou nebo dýní. Také je zajímavé přidat do směsi houbové koření, nebo ji ochutit bylinkami, doplnit kopřivami, špenátem, mangoldem a podobně.