Bylinkové kuře

44f

Suroviny

Pro 4 osoby: příprava 80 minut 

 

celé kuře, 100 g másla, sůl, směs
čerstvých bylinek, 2 stroužky česneku 

Postup přípravy

 

Jednoduchý způsob, kterak proměnit tradiční pečené kuře na noblesní delikatesu.
Máslo vložte do misky a nechte ho v pokojové teplotě změknout. Poté do něho důkladně
vmíchejte jemně nasekanou směs bylinek, prolisovaný česnek a trochu soli. Bylinky zvolte
podle možností, ale nejlepší je kombinace tymián, rozmarýn, šalvěj a petrželová nať. 

Omyté a očištěné kuře osolte zevnitř a poté opatrně uvolněte kůži na prsou a stehnech.
Pod kůži vetřete měkké bylinkové máslo a roztlačte ho po povrchu svaloviny. 

Kuře na povrchu osolte a vložte do pečicí nádoby. Podložte ho kouskem pečicího papíru,
aby se nepřichytilo na dno a nepotrhala se vám kůže. Lehce ho podlijte vodou a pečte
přikryté nejprve při nižší teplotě 140 °C asi 40 minut. Nakonec ho dopékejte při teplotě
180 °C, aby se kůže vypekla a zezlátla. 

Během pečení se bylinkové máslo rozpustí, bylinky zavoní a celá pečeně má díky tomu
úžasnou vůni i chuť.