Chřestový krém
Suroviny
500 g zeleného chřestu
600 ml kuřecího vývaru
200 ml smetany 33%
30 g másla
2 PL mouky
100 ml zakysané smetany
1 PL citronové šťávy
sůl
pepř
Postup přípravy
V hrnci rozpustíme máslo a zpěníme mouku do světle růžové jíšky.
Za stálého míchání přilijeme vývar, přidáme citronovou šťávu, osolíme, opepříme a přivedeme k varu.
Chřest umyjeme, očistíme, nakrájíme stonky na menší kousky a vaříme 10 minut.
Pár hlaviček chřestu dáme stranou na ozdobu (můžeme si je zblanžírovat).
Chřest i s vývarem důkladně rozmixujeme, přidáme smetanu, zakysanou smetanu a 10 minut provaříme a hned podáváme s krutonky ze starých rohlíků.
Chřest zblanžírujeme tak, že ho na 30 vteřin hodíme do vroucí vody a následně schladíme v opravdu ledové vodě.
Chřest pak získá nádherně zelenou barvu.