Cikánská pečeně
Suroviny
1,2 kg hovězí kýty,
1 žlutá cibule,
1 červená cibule,
3 červené papriky,
3 bílé nebo zelené papriky,
200 g rajčat,
200 g špeku,
200 g slaniny,
1 ČL mleté papriky,
nakládané feferony podle chuti,
2 dcl nálevu z feferonek nebo okurek,
1 PL rajčatového protlaku,
4 stroužky česneku,
1 PL sádla,
1 l vody,
3 bobkové listy,
8 kuliček nového koření,
10 kuliček pepře,
sůl,
pepř.
Postup přípravy
Špek nakrájíme na hranolky a našpikujeme s ním maso, které zároveň osolíme a opepříme.
V hrnci rozpustíme sádlo a na něj dáme orestovat slaninu na kostičky a zbytek špeku.
Přidáme maso a pořádně ho zatáhneme ze všech stran.
Zatažené maso vyndáme a na slanině zarestujeme žlutou cibuli nakrájenou na kostičky.
Přidáme mletou papriku, zpěníme a pak zarestujeme ještě protlak.
Základ zalijeme vodou, důkladně promícháme a vrátíme maso.
Nakrájíme papriky a červenou cibuli na nudličky.
Třetinu přidáme do hrnce zbytek si necháme stranou.
Přidáme sítko s kořením, nasekané feferony, lák, osolíme, opepříme a dusíme pod pokličkou.
Každých 30 minut maso otočíme a zase necháme dusit, dokud není měkké.
Měkké maso vyndáme, do hrnce přidáme zbylé papriky, cibuli, nadrcený česnek, rajčata nakrájená na kostičky a 5 minut provaříme.
Mezitím maso rozkrájíme na plátky, vrátíme do omáčky a ještě 5 minut provaříme.
Jako příloha je nejvhodnější rýže, nebo houskový knedlík.