Cmunda po kaplicku
Suroviny
Cmunda
1 kg brambor,
6 stroužků česneku,
4 vejce,
3 ČL drceného kmínu,
10 PL hladké mouky,
2 hrsti majoránky,
2 dcl mléka,
100 g špeku,
sůl,
pepř,
sádlo.
Uzené maso
1 kg uzených ocásků nebo krkovice,
10 kuliček nového koření,
15 kuliček pepře,
5 stroužků česneku,
sůl,
2,5l vody.
Zelí
500 g kyselého zelí,
1 ČL drceného kmínu,
100 g slaniny,
1 větší cibule,
cukr,
pepř,
sůl,
sádlo.
Postup přípravy
Brambory oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle do větší mísy.
Česnek oloupeme a nastrouháme k bramborám na jemném struhadle.
Do mísy k bramborám a česneku vyklepneme vejce, přidáme kmín, mouku, mléko, na kostičky nakrájený špek, osolíme, opepříme, rozemneme majoránku a vše důkladně promícháme.
Na pánvi rozpálíme větší vrstvu sádla, naběračkou tvoříme placky dle libosti veliké a smažíme z obou stran dozlatova.
Maso dáme do většího hrnce.
Přidáme česnek, nové koření, bobkový list, pepř, osolíme a zalijeme vodou.
Dáme vařit do měkka.
Na sádle zarestujeme slaninu na kostičky a přidáme cibuli nakrájenou nadrobno, kterou zarestujeme do zlatova.
Přidáme kyselé zelí, z kterého jsme si vymačkali vodu a zlehka pokrájeli, osolíme, opepříme, přidáme kmín, cukr a zlehka zarestujeme.
Do zelí vrátíme vymačkanou vodu a necháme dusit zhruba 20 minut.
Cmundu dáme na talíř, do poloviny naneseme zelí, dva plátky uzeného masa a cmundu přehneme.