Čočka na kyselo s budějovickou klobásou
Suroviny
Čočka
250 g čočky,
1 cibule,
1 PL sádla,
1 PL hladké mouky,
1 PL octa,
6 kuliček nového koření,
2 bobkové listy,
sůl,
pepř.
Cibulka
1 cibule,
2 PL sádla.
Volské oko
4 vajíčka,
2 PL sádla,
sůl,
pepř.
Postup přípravy
Čočku si den dopředu namočíme do studené vody.
Druhý den vodu z čočky slijeme a zalijeme čočku čistou vodou.
Hladina musí být minimálně 2 cm nad čočkou.
Vodu osolíme, přidáme bobkový list, nové koření a čočku vaříme do změknutí.
Mezitím si v hrnci rozpustíme sádlo a orestujeme na kostky nakrájenou cibulku dozlatova.
Cibulku zaprášíme moukou a znovu zarestujeme tak, aby mouka měla světle hnědou barvu.
Cibulku zalijeme trochou vody, přidáme uvařenou čočku, dochutíme octem, solí, pepřem a důkladně promícháme.
V rendlíku si rozpálíme sádlo a dáme smažit cibulku na kostičky.
Cibulku smažíme za stálého míchání do zlatova a vyndáme raději dřív (má tendenci se ještě po vyjmutí dotáhnout).
Na pánvi si rozpustíme sádlo a vyklepneme opatrně vajíčka, tak aby se neporušil žloutek.
Vajíčka pozvolna smažíme dokud se celý bílek nezcelí.
Před podáváním osolíme a opepříme.