Čočka na kyselo s budějovickou klobásou

cocka scaled

Suroviny

Čočka

250 g čočky,

1 cibule,

1 PL sádla,
1 PL hladké mouky,

1 PL octa,

6 kuliček nového koření,

2 bobkové listy,

sůl,

pepř.

Cibulka

1 cibule,

2 PL sádla.
Volské oko

4 vajíčka,

2 PL sádla,

sůl,

pepř.

Postup přípravy

Čočku si den dopředu namočíme do studené vody.

Druhý den vodu z čočky slijeme a zalijeme čočku čistou vodou.

Hladina musí být minimálně 2 cm nad čočkou.

Vodu osolíme, přidáme bobkový list, nové koření a čočku vaříme do změknutí.

Mezitím si v hrnci rozpustíme sádlo a orestujeme na kostky nakrájenou cibulku dozlatova.

Cibulku zaprášíme moukou a znovu zarestujeme tak, aby mouka měla světle hnědou barvu.

Cibulku zalijeme trochou vody, přidáme uvařenou čočku, dochutíme octem, solí, pepřem a důkladně promícháme.

V rendlíku si rozpálíme sádlo a dáme smažit cibulku na kostičky.

Cibulku smažíme za stálého míchání do zlatova a vyndáme raději dřív (má tendenci se ještě po vyjmutí dotáhnout).

Na pánvi si rozpustíme sádlo a vyklepneme opatrně vajíčka, tak aby se neporušil žloutek.

Vajíčka pozvolna smažíme dokud se celý bílek nezcelí.

Před podáváním osolíme a opepříme.