Drbačky s houbami
Suroviny
Suroviny:
300 g vařených a 200 g syrových oškrabaných brambor, 2 vejce, 120 g polohrubé mouky, sůl, 300 g čerstvých hub, 100 g špeku, 130 g cibule, 60 g sádla, drcený kmín, petrželová a celerová nať
Pro 4 osoby: příprava 35 minut
Postup přípravy
Tradiční podkrkonošské jídlo v době, kdy rostou houby. Drbačky jsou v podstatě bramborové halušky připravené na půl z vařených a syrových brambor. Stačí je jemně nastrouhat a promísit se solí, moukou a vejci a přes haluškovací síto řídké těsto protlačit do vroucí osolené vody a zvolna vařit. Když halušky vyplavou na povrch, zkoušejte, zda jsou uvařené. Vařené drbačky krátce zchlaďte ve studené vodě, pak zceďte a promastěte kouskem sádla. Z nakrájených hub upečte na cibuli a slanině spolu s kmínem a solí míchanici, která by měla být na závěr opečená. Spolu s posekanou petrželovou a celerovou natí ji vmíchejte do drbaček a hned podávejte.