Dýňová bábovka
Suroviny
Suroviny:
4 vejce, 300 g očištěné dýně hokaido, 300 g polohrubé mouky, 200 g přírodního třtinového cukru, 150 g másla, 100 g sušeného ovoce (rozinky, brusinky), sáček kypřicího prášku do pečiva, sůl, perníkové koření, vanilkový lusk, kousek másla a trochu mouky na vymaštění a vysypání formy
Na běžnou formu: příprava 50 minut
Postup přípravy
Dýni zbavenou vláknitého středu s jádry najemno nastrouhejte včetně slupky. Na mírném tepleji duste s máslem, špetkou soli a polovinou cukru tak dlouho, až změkne a cukr začne karamelizovat. Nakonec vmíchejte zrnka z vanilkového lusku a asi půl lžičky perníkového koření.
V míse vyšlehejte vejce s druhou polovinou cukru do světlé hutné pěny. Do ní zapracujte mouku,kypřicí prášek do pečiva, karamelizovanou dýni a kousky sušeného ovoce.
Vzniklou hmotu vložte do tukem vymazané a moukou vysypané formy a hned ji pečte horkým vzduchem v troubě předehřáté na 170 °C asi 40 minut.