Hrstková polévka

hrstkov scaled

Suroviny

hrst hrachu,

hrst čočky,

hrst krup,

hrst bílých fazolí,

hrst sušené majoránky,

1 cibule,

1 větší mrkev,

¼ celeru,

1 petržel,

1 PL sádla,

1 PL hladké mouky,

300 g uzeného masa,

1 ČL octa,

4 stroužky česneku,

6 kuliček nového koření,

3 bobkové listy,

sůl,

pepř

Postup přípravy

Maso si dáme do studené vody, přidáme česnek, bobkový list, nové koření, osolíme a uvaříme ho do měkka.

Hrách, kroupy, čočku a fazole si den dopředu namočíme do studené vody.

Druhý den si vše scedíme a propláchneme.

Na sádle si zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, zaprášíme moukou a zarestujeme do růžova.

Přidáme hrách, kroupy, čočku, fazole, zeleninu nakrájenou na kostičky, ocet, osolíme, opepříme, zalijeme vývarem a vaříme vše do měkka.

Nakonec přidáme na kostičky nakrájené uzené maso, majoránku a ještě pár minut prohřejeme.

Vždy je dobrá majoránku před přidáním do jídla rozemnout v ruce, aby se rozvoněla.