Jablečný štrůdl tažený
Suroviny
250 g hladké mouky
25 g moučkového cukru
40 g rozpuštěného másla
100 ml teplé vody
1 PL octa
1,5 kg jablek
40 g rozinek namočených v rumu
1 PL mleté skořice
3 PL cukr krystal
1 vajíčko
špetka soli
Postup přípravy
Mouku prosejeme do misky společně s moučkovým cukrem, přidáme rozpuštěné máslo, špetku soli a začneme hníst těsto.
Do těsta průběžně přiléváme vodu smíchanou s octem.
Když se nám těsto propojí, vyklopíme jej na pomoučenou pracovní plochu a ještě důkladně prohněteme rukama.
Těsto vrátíme do misky a necháme na teplém místě odpočinout asi 30 minut pod utěrkou.
Po odpočinutí těsto rozdělíme na 2–3 části, dle velikosti plechu a ty vyválíme, případně vytaháme na co nejtenčí pláty.
Na těsto navrstvíme nastrouhaná jablka, posypeme rozinkami, cukrem, skořicí a zabalíme.
Štrůdly přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem, pečeme v troubě rozehřáté na 220 °C do zlatova.