Jablečný štrůdl tažený

tazeny strudl 3 jed scaled

Suroviny

250 g hladké mouky

25 g moučkového cukru

40 g rozpuštěného másla

100 ml teplé vody

1 PL octa

1,5 kg jablek

40 g rozinek namočených v rumu

1 PL mleté skořice

3 PL cukr krystal

1 vajíčko

špetka soli

Postup přípravy

Mouku prosejeme do misky společně s  moučkovým cukrem, přidáme rozpuštěné máslo, špetku soli a začneme hníst těsto.

Do těsta průběžně přiléváme vodu smíchanou s octem.

Když se nám těsto propojí, vyklopíme jej na pomoučenou pracovní plochu a ještě důkladně prohněteme rukama.

Těsto vrátíme do misky a necháme na teplém místě odpočinout asi 30 minut pod utěrkou.

Po odpočinutí těsto rozdělíme na 2–3 části, dle velikosti plechu a ty vyválíme, případně vytaháme na co nejtenčí pláty.

Na těsto navrstvíme nastrouhaná jablka, posypeme rozinkami, cukrem, skořicí a zabalíme.

Štrůdly přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem, pečeme v troubě rozehřáté na 220 °C do zlatova.