Játra na tymiánu
Suroviny
Recept od paní Heleny Rychlíkové z Boršíkova u Trh. Svinů
pro 4 osoby | příprava: 40 minut
krůtí játra 600 g, cibule 70 g, kořenová zelenina 100 g, slanina 100 g, olej nebo sádlo na opečení, mleté divoké koření – čajová lžička, smetana 200 ml, sůl, čerstvý tymián
Postup přípravy
Játra očistěte a nakrájejte na stejnoměrné kousky. Zprudka je
osmahněte na části tuku tak, aby se na povrchu opekla a šťáva uvnitř se zachovala. Opečená játra vložte do vhodné nádoby a nechte je dodělávat v troubě asi patnáct minut při teplotě max. 85 stupňů.
Na druhé části tuku opékejte nejprve drobně nakrájenou cibuli,
když začne zlátnout, přidejte nakrájenou slaninu a po jejím rozpečení pak jemně nastrouhanou kořenovou zeleninu. Vše ještě krátce opékejte, poté přidejte trochu vody nebo vývaru, trochu soli, mleté divoké koření a čerstvý tymián. Tuto směs pak krátce (5 minut) zaduste pod poklicí.
Na závěr přidejte k zelenině sladkou smetanu, povařte a vzniklou
omáčku přelijte přes opečená játra. Vše nechte ještě dalších 10 minut proležet v teple při 80 stupních. Poté podávejte. Omáčku můžete doplnit trochou plnotučné hořčice, kysanou smetanou či lehce okyselit citronovou šťávou.