Jihočeská česnečka

cesnecka 2 scaled

Suroviny

4 větší brambory,

8 stroužků česneku,

hrst sušené majoránky,

1 ČL drceného kmínu,

1 PL sádla,

1 cibule,

150 g Eidamu 45%,

150 g šunky,

sůl,

pepř,

krutonky ze starého chleba.

Postup přípravy

Na sádle orestujeme dozlatova najemno pokrájenou cibuli, na kostičky nakrájené brambory, drcený kmín, osolíme, opepříme a zalijeme litrem vody a vaříme brambory do měkka.

V misce utřeme nadrcený česnek se solí a majoránkou přidáme do polévky a 5 minut ještě provaříme.

Polévku nandáme na talíř a přidáme nastrouhaný sýr a šunku nakrájenou na kostičky dle chuti.

Těsně před jídlem pak ještě přidáme krutonky.

Kdo má opravdu rád česnek, může si ještě na vrch přidat pár tenkých plátků pro intenzivnější chuť.