Jihočeská kulajda se ztraceným vejcem

kulajda3

Suroviny

2 hrsti sušených hub,

3 PL másla,

2 PL hladké mouky,

1 l vody, 3 PL octa,

4 větší brambory,

250 ml smetany 33%,

2 ČL cukru,

svazek čerstvého kopru,

sůl,

pepř.

Postup přípravy

Sušené houby dvě hodiny předem na-močíme do studené vody a dáme stranou.

V hrnci rozpustíme máslo a zpěníme mouku do světle růžové barvy.

Za stálého míchání přilijeme vodu a jíšku pořádně rozmícháme.

Přilijeme polovinu vody z hub a ocet, přidáme oloupané a na větší kostičky pokrájené brambory, osolíme, opepříme a necháme vařit.

Když jsou brambory téměř měkké, přidáme houby již zbavené vody, přilijeme smetanu, zamícháme, ochutnáme, případně dochutíme solí a cukrem a 5 minut povaříme.

Po 5 minutách sundáme z plotýnky a přidáme nadrobno nasekaný kopr.

Servírujeme na talíř, přidáme ztracené vejce a dozdobíme koprem.