Jihočeská lepenice a sekaná
Suroviny
Lepenice
1kg b rambor,
1 c ibule,
500 g kysaného zelí,
100 g uzeného špeku nebo slaniny,
1 PL sádla,
1 ČL drceného kmínu,
sůl,
pepř.
Sekaná
600g bůčku,
400g libového hovězího,
1 cibule,
250 ml mléka,
5 stroužků česneku,
2 vejce,
1 PL drceného kmínu,
1 ČL červené papriky,
hrst sušené majoránky,
sůl,
pepř.
Postup přípravy
Brambory s i o loupeme a u vaříme v osolené vodě.
V hrnci si rozpálíme sádlo, na něm orestujeme na kostičky nakrájený špek, přidáme na kostičky pokrájenou cibuli a taky zarestujeme.
Zelí si zbavíme vody a zlehka pokrájíme, pak přidáme k cibulce a špeku a zlehka zarestujeme.
Přiklopíme zelí pokličkou a necháme dusit.
Musí však zůstat křupavé.
Mezi tím si rozmačkáme s cezené brambory.
Když máme zelí dušené, tak k němu přidáme brambory, zamícháme, případně dochutíme solí a pepřem.
Maso si nameleme najemno do větší misky.
Rohlíky si nakrájíme na menší kostičky a namočíme do mléka na 20 minut.
Potom rohlíky přidáme do misky k masu společně s nadrceným česnekem a najemno nakrájenou cibulí.
Do misky přidáme i ostatní suroviny a vše důkladně promícháme rukama.
Z těsta vytvarujeme bochánek, který dáme do pekáčku a uhladíme mokrýma rukama do hladka.
K sekané přilijeme vodu, tak aby byla ve výšce zhruba 2 cm.
Sekanou pečeme asi hodinu na 160 st a průběžně ji potíráme výpekem.