Karbanátky a šterc

karbanatky se stercem 2 scaled

Suroviny

Karbanátky

500 g tučnějšího mletého vepřového masa,

500 g tučnějšího mletého hovězího masa,

4 stroužky česneku,

1 cibule,

hrst majoránky,

1 ČL mleté papriky,

špetka muškátového oříšku,

100 ml smetany 33%,

sůl,

pepř,

strouhanka,

sádlo.

Šterc

600 g brambor,

100 g hrubé mouky,

1 PL sádla,

sůl.

Postup přípravy

Maso dáme do misky, přidáme najemno nakrájenou cibuli, nadrcený česnek, mletou papriku, špetku muškátového oříšku, smetanu, osolíme, opepříme a důkladně rukama prohněteme.

Z těsta pak tvarujeme vlhkýma rukama placičky silné asi 2 cm a ty před smažením obalíme ve strouhance.

Na pánvi rozpálíme větší vrstvu sádla a smažíme karbanátky z každé strany asi 3 minuty.

Karbanátky vyndáme na vrstvu papírových utěrek a dáme na 10 minut dojít do trouby rozehřáté na 120 °C.

Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě doměkka.

Ke scezeným bramborám přidáme mouku, rozmačkáme nahrubo a promícháme.

Vzniklý Šterc pak opékáme na rozpáleném sádle.

Karbanátky jsou skvělé třeba i za studena jen tak na chlebu namazaném hořčicí s kyselou okurkou.