Karbanátky a šterc
Suroviny
Karbanátky
500 g tučnějšího mletého vepřového masa,
500 g tučnějšího mletého hovězího masa,
4 stroužky česneku,
1 cibule,
hrst majoránky,
1 ČL mleté papriky,
špetka muškátového oříšku,
100 ml smetany 33%,
sůl,
pepř,
strouhanka,
sádlo.
Šterc
600 g brambor,
100 g hrubé mouky,
1 PL sádla,
sůl.
Postup přípravy
Maso dáme do misky, přidáme najemno nakrájenou cibuli, nadrcený česnek, mletou papriku, špetku muškátového oříšku, smetanu, osolíme, opepříme a důkladně rukama prohněteme.
Z těsta pak tvarujeme vlhkýma rukama placičky silné asi 2 cm a ty před smažením obalíme ve strouhance.
Na pánvi rozpálíme větší vrstvu sádla a smažíme karbanátky z každé strany asi 3 minuty.
Karbanátky vyndáme na vrstvu papírových utěrek a dáme na 10 minut dojít do trouby rozehřáté na 120 °C.
Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě doměkka.
Ke scezeným bramborám přidáme mouku, rozmačkáme nahrubo a promícháme.
Vzniklý Šterc pak opékáme na rozpáleném sádle.
Karbanátky jsou skvělé třeba i za studena jen tak na chlebu namazaném hořčicí s kyselou okurkou.