Kolednická roláda s křepelčími vejci

1kolednicka rolada web

Suroviny

Recept od Květuše Hildebrandtové ze Svatého Kopečku u Olomouce

pro 4 osoby | příprava: 120 minut

 

 

400 g mletého kuřecího nebo krůtího masa, 1 dcl smetany na vaření, 2 lžíce bramborového škrobu, 100 g šunky, 1 paprika – kapie, 8 křepelčích vajec, 3 slepičí vejce, 30 g másla, bylinky – řeřicha, kudrnka, pažitka, směs koření na bylinkové máslo, sůl, plnotučná hořčice, sladká paprika

Postup přípravy

Mleté maso osolte a ochuťte směsí na bylinkové máslo, přidejte smetanu a bramborový škrob. Hmotu důkladně propracujte, případně nechte v lednici několik hodin odležet.

Na másle zpěňte posekané čerstvé bylinky, přidejte na kousky krájenou šunku a na kostičky krájenou červenou papriku. Trochu vše osolte a do směsi vmíchejte syrová vejce a nechte je srazit.

Křepelčí vejce uvařte na tvrdo, poté je důkladně zchlaďte a opatrně oloupejte.

Malou část masové fáše oddělte a smíchejte ji s trochou sladké papriky.Na pevný alobal (můžete ho lehce potřít olejem) roztlačte připravenou zbývající masovou fáš do stejnoměrné vrstvy. Na ni rozložte pestrou směs vajec, šunky a bylinek. Do středu pak vmáčkněte směs s paprikou. Do ní vtlačte uvařená křepelčí vejce tak, aby na řezu rolády byla vejce uprostřed. Za pomoci alobalu pak stočte připravenou hmotu do tvaru válce, v jehož středu je červenavá směs s křepelčími vejci.

Svinutý alobal kolem rolády na obou krajích pevně stočte a konce vtlačte proti sobě do fáše. Tím se váš výrobek zpevní.

Roládu pečte podlitou vodou při 160 stupních 30–40 minut. Poté ji nechte mírně zchladnout a následně vybalte z alobalu. Krájejte ji na silnější řezy a podávejte ji teplou nebo studenou.