Králík na kořenové zelenině, špenátové brambory
Suroviny
Králík
1 králík
1 cibule
4 mrkve
2 petržele
150 g slaniny
½ celeru
2 dcl bílého vína
4 stroužky česneku
2 PL oleje
1 PL kmínu
1 PL sušeného tymiánu
sůl
pepř
Špenátové brambory
125 g baby špenátu
500 g brambor
2 stroužky česneku
1 ČL kmínu
2 PL másla
sůl
pepř
Postup přípravy
Do pekáčku si dáme kořenovou zeleninu a slaninu nakrájenou na kousky.
Přidáme na měsíčky nakrájenou cibuli a na plátky česnek.
Směs osolíme, opepříme, zalijeme vínem, olejem, přidáme 1 ČL kmínu, 1 ČL tymiánu, promícháme a rozprostřeme na dno pekáčku.
Králíka rozporcujeme, nasolíme, opepříme, posypeme zbytkem tymiánu a kmínem, dáme do pekáčku na zeleninu, přiklopíme alobalem a pečeme v troubě na 180°C asi 60 minut.
Potom odklopíme a ještě 20 minut dopečeme na barvu.
Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě s kmínem.
Mezitím rozpustíme na pánvi máslo a vložíme vypraný a vysušený špenát.
Přidáme na plátky nakrájený česnek, osolíme, opepříme a zlehka promícháme.
Špenát přiklopíme pokličkou a necháme 2 minuty spařit.
Vařené brambory scedíme, přidáme vše z pánve, promícháme a zároveň zlehka rozmačkáme.