Králík na kořenové zelenině, špenátové brambory

kralk2 scaled

Suroviny

Králík

1 králík

1 cibule

4 mrkve
2 petržele

150 g slaniny

½ celeru

2 dcl bílého vína
4 stroužky česneku

2 PL oleje

1 PL kmínu

1 PL sušeného tymiánu

sůl

pepř

Špenátové brambory
125 g baby špenátu

500 g brambor

2 stroužky česneku
1 ČL kmínu

2 PL másla

sůl

pepř

Postup přípravy

Do pekáčku si dáme kořenovou zeleninu a slaninu nakrájenou na kousky.

Přidáme na měsíčky nakrájenou cibuli a na plátky česnek.

Směs osolíme, opepříme, zalijeme vínem, olejem, přidáme 1 ČL kmínu, 1 ČL tymiánu, promícháme a rozprostřeme na dno pekáčku.

Králíka rozporcujeme, nasolíme, opepříme, posypeme zbytkem tymiánu a kmínem, dáme do pekáčku na zeleninu, přiklopíme alobalem a pečeme v troubě na 180°C asi 60 minut.

Potom odklopíme a ještě 20 minut dopečeme na barvu.

Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě s kmínem.

Mezitím rozpustíme na pánvi máslo a vložíme vypraný a vysušený špenát.

Přidáme na plátky nakrájený česnek, osolíme, opepříme a zlehka promícháme.

Špenát přiklopíme pokličkou a necháme 2 minuty spařit.

Vařené brambory scedíme, přidáme vše z pánve, promícháme a zároveň zlehka rozmačkáme.