Králík pečený na kysance

kralik peceny na kysance

Suroviny

250 g prorostlé slaniny, 100 g cibule, 250 g řapíkatého celeru, 30 g česneku, drcený kmín, sůl, 250 ml kysané smetany

Postup přípravy

Králíka rozdělte na jednotlivé porce, důkladně je prošpikujte slaninou, osolte, pokmínujte a potřete kysanou smetanou s prolisovaným česnekem. Nechte do druhého dne proležet v lednici. Následně na zbylé slanině a nakrájené cibuli králíka pečte pod poklicí asi dvě hodiny při teplotě 110 stupňů. Pomalé pečení při nízké teplotě je důležité proto, aby králičí maso bylo šťavnaté a měkké. Poté do výpeku přidejte řapíkatý celer nakrájený na drobné kousky a pečte 20 minut při teplotě 160 stupňů. Nakonec nechte případně porce masa trochu opéci (ale pozor, aby se povrch nevysušil a šťáva nespálila). Jemný výpek vám bude chutnat s opečenými brambory nebo bramborovou kaší.